Food Bank Albania’s Year in Review (2015)

food driveIf you would like to subscribe to our future posts, please add your email address on the sidebar below and click the orange button ‘Abonohu’.

As we start the new year, it is the perfect opportunity to look back on 2015. In collaboration with FEBA (European Federation of Food Banks), Food Bank Albania launched several new programs and continued to expand its operations to reach more families and individuals in need. Here are some of the highlights of last year’s projects.

Food Bank Albania continues to expand its operations and distribute more food to needy families and individuals. In 2015, thanks to the generosity of donors the food bank was able to distribute approximately 18 tons of food. This more than doubles the amount of food that was distributed in 2014! As in previous years, all food donations are distributed by the food bank’s partner organizations and are given to families and individuals living below the poverty line. This increase makes a huge difference to families struggling with hunger!

school collaboration2015 was a year for collaboration with local agencies. During the year, Food Bank Albania’s
school project expanded to four Albanian cities: Tirana, Korҫa, Elbasan, and Shkodër. Food Bank staff presented information about food banks to students and asked them to participate in a food drive by collecting food at their schools. Food Bank Albania plans to continue working with students in the coming year to raise awareness of poverty and hunger in Albania. The food bank also began collaborating with two other soup kitchens in Tirana by providing them with food.

An ambitious initiative undertaken in 2015 was the winter project. This project will provide food for 250 Albanian families from December 2015 until March 2016. This assistance during the coldest months of the year will make it a bit easier for these families to get through until spring. Families supported include single mothers, Roma, people with disabilities, and families involved in blood feuds.

In December, Food Bank Albania conducted food drives on two weekends. Shoppers at two Carrefour hypermarkets and five Eco Market supermarkets were able to buy food to donate to the food bank and drop their donations off with volunteers as they left the store. These food drives collected 5 tons of food along with donations of clothing and needed personal hygiene items. This generosity is critical to the food bank’s mission!

projekti shqiptaretDecember was also the month of the food bank’s “Projekti “Shqiptaret per Shqiptaret” (Project Albanians for Albanians). In conjunction with the Dutch and United States embassies, the Belgian consulate, businesses, NGOs, and foreign donors Food Bank Albania collected food and clothing donations for distribution to needy families around the country.

Food Bank Albania is thankful for a successful 2015 and thankful for the opportunity to impact the lives of so many people. Most importantly, the food bank is thankful for the continued support and generosity of our donors and collaborators. Without the contributions of people and organizations, the food bank would not be able to continue its work. With your help, Food Bank Albania is looking forward to an even more successful 2016!

Dita Botërore e Ushqimit

Në ditën botërore të Ushqimit, më datën 16 Tetor 2015, Food Bank Albania siguroi një dërgesë 1 ton ushqim nga shkolla Tirana International School. Studentët dhe mësuesit, për dy javë rresht, grumbulluan ushqimin nga familjet dhe të afërmit e tyre dhe ua dorëzuan atë vullnetarëve të Food Bank Albania. Shprehim falenderim dhe mirënjohje për dhuratën si dhe dëshirën për të vazhduar këtë bashkëpunim në të ardhmen. Kjo është hera e dytë që Tirana International School merr pjesë në misionin e organizatës sonë.

Në realitetin e tanishëm kur Banka Botërore deklaron që niveli i varfërisë ekstreme është trefishuar gjatë viteve 2008 – 2012, nga 10.900 persona në 30.900, mbetet shumë për t’u bërë për të luftuar varfërinë. Aktualisht, sipas Bankës Botërore, 32.1% e Shqiptarëve jetojnë me më pak se 5 dollarë në ditë ndërkohë që në vendet e rajonit, popullsia që jeton me më pak se 5 dollarë në ditë varion nga 2% në Bosnjë deri në 23.86% në Maqedoni.

Fushata në shkollat 9 vjeçare

CaptureGjatë vitit shkollor 2014-2015, Food Bank Albania zhvilloi një projekt në 30 shkolla shtetërore 9 vjeçare në Tiranë dhe rreth 15 shkolla në Elbasan e Korçë. Nxënësit, prindërit dhe mësuesit biseduan dhe mësuan rreth realitetit të mbetjeve ushqimore në rritje në vendin tonë si dhe për mënyrat se si mund t’i luftojnë ato.


Një pjesë e mirë e nxënësve sollën ushqim si shenjë solidariteti për të mbështetur familjet në nevojë. Disa tonë ushqime u mblodhën dhe u shpërndanë nga organizatat partnere të Food Bank Albania.

Në vitin që vjen, pritet që ky projekt të shtrihet edhe në shkollat e mesme.

Me këtë rast, falenderojmë Ministrinë e Arsimit dhe Sportit, organizatat partnere si dhe vullnetarët që morën inisiativa personale duke mbështetur. Mbani mend që ju mund të abonoheni në foodbank.al për të rejat më të fundit nga aktivitetet tona.

Severe Flooding Prods Albanians to Action

flood1Recent floods have forced hundreds of people from their homes in Albania in what many are saying is the worst flooding in decades. Some 600 families have been evacuated in four southern districts in Albania after flooding covered more than 17,000 hectares (42,000 acres) and killed about 3,500 sheep and cattle. Many Albanians lost their homes and personal belongings leaving them with little or nothing in their possession.

food drive2As a result, the Albanian government, along with many organizations have stepped up to help in many ways they can by assisting with evacuation, the provision of food, clothing, and temporary shelter. Food Bank Albania is one such organization that helped by initiating a weekend-long food drive at participating Carrefour hipermarkets in Tirana.

food drive1Many people came out to volunteer their time serving as greeters and organizers of food packages. Hundreds of shoppers participated by purchasing food items such as:  flour, sugar, macaroni, rice, oil, tomato sauce, and a variety of canned goods. As if the news isn’t good enough, almost two tons of food was collected and many bags of clothing were provided.

On Thursday, the food that was collected over the weekend was then sent out to the various agencies involved in the distribution of food to those effected by the floods. Thanks to the efforts of both volunteers and food donors, many Albanians now have access to food that was otherwise unavailable to them.

We at Food Bank Albania wish to thank all of those who volunteered their time this weekend. Your service will make a difference in the lives of many people who needed help.

FBA thank you 2

Veprimi i përbashkët për përmbytjet e kësaj jave

Në kuadrin e inisiativës urgjente për ndihmën ndaj personave të dëmtuar nga përmbytjet gjatë kësaj jave, Food Bank Albania organizon një mbledhje ushqimore këtë fundjavë.

Ejani tek Carrefour TEG ose Carrefour QTU, bëni pazarin tuaj dhe dhuroni për familjet në nevojë emergjente. Ushqimi do të shpërndahet ditën e hënë.

Ky veprim është në bashkëpunim me Agjencinë për Mbështetjen e Shoqërisë Civile si dhe një sërë nismash të tjera.10497462_646441162148790_1213250102297781512_o

Trajnim me partnerët

Në datën 22/09/2014, Food Bank Albania, në kuadër të veprimit për shpërndarjen e aktiviteteve të saj në Shqipëri, organizoi një takim trajnim-orientimi me disa partnerë të mundshëm nga rrethet Elbasan, Pogradec, Shkodër e Tiranë.

Qëllimi i këtij moduli trajnimi ishte njohja e miqve me misionin dhe aktivitetin e bankave të ushqimit  si dhe mundësitë reale të përfshirjes në zonat përkatëse për organizatat që ata përfaqësonin.

Fushatat në shkollat publike në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe Sportit, bashkëpunimi me bizneset lokale dhe një sistem online i bashkërenduar i inventarit ishin disa nga temat kryesore përvec aspekteve logjistikë e ligjorë.

P1030697

Një punë e shkëlqyer

Miq të Food Bank Albania, dëshirojmë t’ju lajmërojmë që nga puna e përbashkët, gjatë projektit të sapopërfunduar, u arritën të mblidheshin rreth 1.3 tonë ushqime për familjet e varfëra. Shumica e këtij ushqimi u shpërnda në zonat rreth kryeqytetit si dhe më pak jashtë tij.

Së pari, falenderojmë në veçanti të gjithë dhuruesit. Së dyti, falenderojmë vullnetarët e palodhur dhe së fundi falenderojmë organizatat mike të Food Bank Albania që bashkëpunuan me vetëmohim dhe profesionalitet.

Urime!

Mbledhje publike ushqimore

CaptureJu lajmërojmë që midis datave 26 – 29 Maj 2014, vullnetarët e Food Bank Albania do të organizojnë një mbledhje ushqimore pranë godinës së Institutit “Jeta e Re” në bashkëpunim me lëvizjen Jetë Familjare.

Qëllimi i fushatës është sensibilizimi mbi situatën e urisë në vendin tonë si dhe mundësia për të kontribuar me ushqim. Ju mund të zgjidhni midis dy çantave me ushqime me të cilat të kontribuoni. Dy çantat së bashku, njëra e bardhë dhe tjetra e verdhë, do të përbëjnë pakon bazë ushqimore për çdo familje që do të ndihmohet.

Nëse keni dëshirë të sillni kontributin tuaj ushqimor, të mësoni më shumë rreth këtij veprimi publik apo mundësive për t’u përfshirë me lëvizjen e Food Bank Albania, na vizitoni në datat 26 – 29 Maj pranë Institutit “Jeta e re.”

Capture1

Solidariteti për ushqim!